Τι είναι η Βιοκίνη

Η Βιοκίνη είναι αυτόλογο βιολογικό σκεύασμα, πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες-κυτοκίνες, το οποίο παράγεται από το αίμα του ασθενούς και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορθοπεδικών βλαβών.

Βασικό συστατικό του σκευάσματος είναι ο ανταγωνιστής του υποδοχέα της ιντερλευκίνης 1 (IL-1Ra). Το μόριο αυτό μπλοκάρει τη δράση της ιντερλευκίνης 1, επιβραδύνοντας έτσι την περαιτέρω εξέλιξη της βλάβης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αποτελεσματικά τον πόνο και τη φλεγμονή.

Το σκεύασμα περιέχει και άλλες αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες καθώς και αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ενεργοποιούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς αναγέννησης και ανάπλασης των ιστών, οδηγώντας στη γρηγορότερη αποκατάσταση της βλάβης.

 

Πού χρησιμοποιείται

Η θεραπεία με Βιοκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Πόνος στις αρθρώσεις, ο οποίος οφείλεται σε βλάβες χόνδρου λόγω οστεοαρθρίτιδας ή αθλητιατρικών κακώσεων
    • Πόνος στη μέση λόγω σωματικής κατασκευής ή καθημερινής καταπόνησης
    • Μυϊκές θλάσεις, οι οποίες προκαλούνται κατά την άθληση

 

Τρόπος εφαρμογής

Η Βιοκίνη παράγεται από το αίμα του ασθενή, το οποίο συλλέγεται σε ειδικά φιαλίδια. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ειδική επεξεργασία για 24 ώρες, έτσι ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα σκευάσματος.

Η θεραπεία εφαρμόζεται τοπικά στη βλάβη, μέσω μιας σειράς ενέσεων. Ο αριθμός των ενέσεων που απαιτούνται, καθώς και η συχνότητά τους εξαρτάται από το είδος της βλάβης. Ο θεράπων ιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί. Στην Ευρώπη το γυναικείο φύλο, λόγω του φόβου της οστεοπόρωσης, αλλά και της αισθητικής στάσης του σώματος, ενισχύει τον οργανισμό προληπτικά με βιοκίνη ή/και EGFM.

 

Αποτελεσματικότητα

Επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, έχουν αποδείξει τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών, μυϊκών τραυματισμών και πόνου της μέσης.

Όπως κάθε θεραπεία, η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα της βλάβης, καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενή.

Αξίζει να τονιστεί ότι η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν το χειρουργείο για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Βιοκίνη θα αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον πόνο και τη φλεγμονή μέχρι να γίνει το χειρουργείο.

 

Οφέλη της θεραπείας

Η Βιοκίνη, ως μια αυτόλογη θεραπευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη δράση, αντιμετωπίζει τον πόνο και την φλεγμονή σε μια σειρά ορθοπεδικών παθήσεων που εμφανίζονται λόγω ηλικίας ή ως αποτέλεσμα αθλητικών κακώσεων.

Σε περιπτώσεις που αιτία του πόνου και της φλεγμονής είναι η οστεοαρθρίτιδα, η θεραπεία επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σύντομα. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας, καταστάσεις οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή.

Η Βιοκίνη έχει επίσης θεραπευτική δράση σε μυϊκούς ή χόνδρινους τραυματισμούς στους αθλητές. Η χρήση της σε τέτοιες περιπτώσεις, επιτρέπει την επιστροφή των αθλητών στις αθλητικές τους υποχρεώσεις συντομότερα σε σχέση με άλλες θεραπείες.

Η Βιοκίνη είναι μια θεραπεία η οποία παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό (είναι δηλαδή 100% ενδογενής). Η χρήση της είναι επομένως απόλυτα ασφαλής.