Τις τελευταίες δεκαετίες οι παθήσεις του γόνατος είναι από τις συχνότερες περιπτώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος ορθοπαιδικός. Οι παθήσεις του γόνατος είναι πολλές και ποικίλες.
Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια κατάσταση την οποία την χαρακτηρίζουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες του ισχίου καθώς και φλεγμονή της περιοχής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δραστηριότητες οι οποίες ασκούσαν συμπιεστικά φορτία μεγάλα χρονικά διαστήματα στην άρθρωση του ισχίου.
Η ορθοπεδική χειρουργική στις οστεοαρθρίτιδες γόνατος και ισχίου εξελίσσεται ταχύτατα. Κριτήριο μας είναι η γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και η ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.
Ο ώμος είναι η άρθρωση στην οποία συνδέεται το άνω άκρο με τον κορμό. Συγκεκριμένα το πάνω μέρος του βραχιονίου οστού συνδέεται με το οστό της ωμοπλάτης. Το άνω μέρος του βραχιονίου οστού έχει σχήμα σφαιρικό (ονομάζεται κεφαλή) και θηλυκώνει σε μια υπόκοιλη επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης που λέγεται ωμογλήνη. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η κίνηση του άνω άκρου προς όλες τις κατευθύνσεις σε σχέση με τον κορμό.
Διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων ώμου για πλήρη και ταχεία αποκατάσταση. Σύγχρονες θεραπείες.
Ως οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ονομάζεται η φθορά των χόνδρων, των μηνίσκων, των συνδέσμων και των οστών του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο εκδηλούμενο με την πάροδο της ηλικίας, γύρω στα 45-50, αλλά επιβαρύνεται από την καταπόνηση, την παχυσαρκία και την κληρονομική προδιάθεση.
Ένα κάταγμα είναι ένα σπάσιμο του οστού ή του χόνδρου. Είναι συνήθως αποτέλεσμα τραύματος. Μπορεί, εντούτοις, να είναι αποτέλεσμα ασθένειας του οστού που οδηγεί στην αποδυνάμωσή του, όπως η οστεοπόρωση, ή ο ανώμαλος σχηματισμός του οστού από συγγενείς ασθένειες στη γέννηση, όπως η ατελής οστεογένεση (osteogenesis imperfecta).
Το γόνατο είναι η μεσαία γωνιώδης άρθρωση του ποδιού που επιτρέπει την κάμψη και την έκταση. Η σταθερότητά του δεν οφείλεται στην οστική δομή, (οι αρθρικές επιφάνειες, σε αντίθεση με εκείνες του αγκώνα, δεν είναι εφαρμοστές), αλλά στη διάταξη των συνδέσμων και των μυών.