Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια κατάσταση την οποία την χαρακτηρίζουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες του ισχίου καθώς και φλεγμονή της περιοχής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δραστηριότητες οι οποίες ασκούσαν συμπιεστικά φορτία μεγάλα χρονικά διαστήματα στην άρθρωση του ισχίου.

Σε ένα φυσιολογικό ισχίο οι αρθρικές επιφάνειες είναι λείες και υπάρχει αρκετός χόνδρος ανάμεσα στα οστά οποίος επιτρέπει την ομαλή απόσβεση των κραδασμών. Όταν το ισχίο τραυματιστεί ή υπερφορτιστεί εμφανίζοται εκφυλιστικές αλλαγές στους αρθρικούς χόνδρους και έτσι μειώνεται η ικανότητα του ισχίου να απορροφά του κραδασμούς. Όταν η κατάσταση αυτή προοδεύει ο αρθρικός χόνδρος παύει να είναι ομαλός και λείος και έχουμε επαφή των οστών και δημιουργία οστεοφύτων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αρθρίτιδα ισχίου.

Συνήθως κάνει την εμφάνιση της μετά τα εξήντα και πιο συχνά σε ασθενείς με ιστορικό τραυματισμού του ισχίου ή σε υπέρβαρους αλλά συναντάται και σε πολύ νεότερα άτομα και ιδιαίτερα σε εκείνα που εμφανίζουν κάποια ανωμαλία.

 

Συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου βιώνουν συμπτώματα τα οποία αναπτύσσονται σταδιακά με τον καιρό. Σε ήπιες περιπτώσεις αρθρίτιδας ισχίου υπάρχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Όσο εξελίσσεται η πάθηση εμφανίζεται πόνος σε δραστηριότητες οι οποίες φορτίζουν την άρθρωση καθώς και δυσκαμψία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στην ξεκούραση ή νωρίς το πρωί. Επίσης υπάρχει οίδημα το οποίο αυξάνει την δυσκαμψία του ισχίου. Ο πόνος ο οποίος σχετίζεται με την αρθρίτιδα του ισχίου εντοπίζεται στην περιοχή των γλουτιαίων και / ή στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου και στην βουβωνική περιοχή.

Μερικές φορές μπορεί ο πόνος να αντανακλά στο γόνατο. Τα συμπτώματα επηρεάζονται από τον καιρό , για αυτό συχνά οι ασθενεί παραπονιούνται για αύξηση των συμπτωμάτων όταν ο καιρός γίνει κρύος. Τέλος σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μυϊκή ατροφία ( κυρίως των γλουτιαίων μυών )

 

Παράγοντες ανάπτυξης αρθρίτιδας ισχίου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την ανάπτυξη της αρθρίτιδας του ισχίου. Μερικοί από αυτοί είναι :

  • Ηλικία ( > 40)
  • Υπέρβαροι ασθενείς
  • Γενετική προδιάθεση
  • Ιστορικό τραυματισμού στη άρθρωση του ισχίου
  • Ανισοσκέλεια
  • Λάθος εμδιομηχανική
  • Υπερβολική η ακατάλληλη άσκηση

 

Διάγνωση της αρθρίτιδας του ισχίου

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της αρθρίτιδας του ισχίου. Επιπλέον εξετάσεις όπως ακτινογραφίες επιβεβαιώνουν την βλάβη και προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της βλάβης.